Skip to main content

SubhanAllah Allahu Akbar

Terdapat satu zikir supaya menguatkan tekad kita bertawakal kepada Allah. Antara ciri-ciri orang bertawakal ialah dia kuat berusaha. Bukan tawakal tanpa sebarang ikhtiar.

Daripada Ibnu Abbas r.a, Rasulullah SAW bersabda:

حَسْبُنَا اللّٰهُ وَنِعْمَ الوَكِيلُ، قَالَهَا إِبْرَاهِيمُ صلى الله عليه وسلم حِينَ أُلقِيَ فِي النَّارِ، وَقَالَهَا مُحَمَّدٌ صلى الله عليه وسلم حِينَ قَالُوا: إنَّ النَّاسَ قَدْ جَمَعُوا لَكُمْ فَاخْشَوْهُمْ فَزَادَهُمْ إِيْمَانًا وَقَالُوا: حَسْبُنَا اللّٰه وَنِعْمَ الوَكِيلُ

Maksudnya: “Cukuplah Allah sebagai penolong kita dan Dia adalah sebaik-baik tempat berserah. Ayat itu pernah diucapkan oleh Ibrahim a.s. ketika Baginda dilemparkan ke dalam api. Ayat itu juga pernah diucapkan oleh Nabi Muhammad SAW ketika orang-orang sama berkata: “Sesungguhnya orang-orang banyak telah bersatu untuk memerangi engkau, maka takutilah mereka itu,” tetapi ucapan itu hanya menambah keimanan mereka dan berkata: “Cukuplah Allah sebagai penolong kita dan Dia adalah sebaik-baik tempat berserah.”

(HR Bukhari, hadis sahih)

Mustahil jika seseorang tawakal tanpa usaha, bahkan perbuatan itu menyalahi konsep tawakal sendiri. Para sahabat pergi berperang dengan persiapan yang lengkap kemudian bertawakal kepada Allah.

Semoga dengan kita beramal dengan zikir ini, setiap kali kita diuji dengan musibah sehingga buntu akal fikiran, segala kesulitan diangkat sepenuhnya, InsyaAllah.

Asma’ binti Harun

Close Menu