Skip to main content

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah, selawat dan salam buat junjungan Nabi Muhammad SAW. Hari berganti hari, pejam celik pejam celik, kita dah masuk pertengahan bulan Syaaban. Namun, ramai antara kita yang masih terleka bagi merebut kesempatan ini dengan membiarkan diri berterusan dalam keadaan maksiat (melakukan dosa), sehinggakan disebut dalam hadis Rasulullah SAW iaitu:

Usamah Ibnu Zaid r.a. bertanya kepada Rasulullah SAW:

قُلْتُ يَا رَسُولَ اللَّهِ لَمْ أَرَكَ تَصُومُ شَهْرًا مِنْ الشُّهُورِ مَا تَصُومُ مِنْ شَعْبَانَ قَالَ ذَلِكَ شَهْرٌ يَغْفُلُ النَّاسُ عَنْهُ بَيْنَ رَجَبٍ وَرَمَضَانَ وَهُوَ شَهْرٌ تُرْفَعُ فِيهِ الْأَعْمَالُ إِلَى رَبِّ الْعَالَمِينَ فَأُحِبُّ أَنْ يُرْفَعَ عَمَلِي وَأَنَا صَائِمٌ

Maksudnya: “Wahai Rasulullah, mengapa saya melihat engkau tidak berpuasa pada mana-mana bulan seperti engkau berpuasa dalam bulan Syaaban. Baginda menjawab: Di antara Rejab dengan Ramadan, bulan Syaaban merupakan bulan yang kebanyakan manusia lalai. Ia juga merupakan bulan yang mana amalan diangkat kepada Tuhan pentadir alam dan aku suka amalan diangkat dalam keadaan aku berpuasa.”

(HR al-Nasaie, hadis hasan)

Berdasarkan hadis di atas, jelaslah bahawa Nabi Muhammad SAW banyak berpuasa di bulan Syaaban sepertimana hadis lain daripada Saidatina Aisyah r.a., beliau menceritakan:

كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَصُومُ حَتَّى نَقُولَ لَا يُفْطِرُ وَيُفْطِرُ حَتَّى نَقُولَ لَا يَصُومُ فَمَا رَأَيْتُ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ اسْتَكْمَلَ صِيَامَ شَهْرٍ إِلَّا رَمَضَانَ وَمَا رَأَيْتُهُ أَكْثَرَ صِيَامًا مِنْهُ فِي شَعْبَانَ

Maksudnya: “Rasulullah SAW ada masa berpuasa sehingga kami mengatakan Baginda tidak mahu berbuka. Ada masa Rasulullah SAW tidak berpuasa sehingga kami mengatakan Baginda tidak mahu berpuasa. Saya tidak pernah melihat Rasulullah SAW berpuasa lebih banyak daripada Ramadan melainkan pada bulan Syaaban.”

(HR al-Bukhari, hadis sahih)

Justeru, kita boleh mengambil peluang dengan kelebihan yang Allah SWT berikan pada bulan mulia ini untuk perbanyakkan berpuasa berdasarkan dalil-dalil berikut:

1) PUASA SUNAT ISNIN KHAMIS

Selain daripada merupakan sunnah Nabi Muhammad SAW berkenaan puasa Isnin Khamis, terdapat kelebihan lain yang ada padanya iaitu kedua-dua hari tersebut berlakunya pembentangan amalan di hadapan Allah SWT. AllahuAkbar.

Daripada Abu Hurairah r.a., bahawa Nabi SAW bersabda:

تُعْرَضُ الأَعْمَالُ يَوْمَ الِاثْنَيْنِ وَالخَمِيسِ، فَأُحِبُّ أَنْ يُعْرَضَ عَمَلِي وَأَنَا صَائِمٌ

Maksudnya: “Amalan dibentangkan pada hari Isnin dan Khamis, maka aku lebih suka amalanku dibentangkan ketika aku sedang berpuasa.”

(HR Tirmizi, hadis hasan gharib)

Dalam sebuah hadis yang lain, Saidatina Aisyah r.a. berkata:

كَانَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَتَحَرَّى صَوْمَ الِاثْنَيْنِ وَالخَمِيسِ

Maksudnya: “Adapun Nabi SAW sentiasa berpuasa pada hari Isnin dan Khamis.”

(HR al-Tirmizi, hadis hasan)

• NIAT PUASA ISNIN KHAMIS

نَوَيْتُ صَوْمَ يَوْمَ الْإِثْنَيْنِ / الْخَمِيسِ سُنَّةً لِلَّهِ تَعَالَى

Maksudnya: “Sahaja aku puasa sunat hari Isnin / Khamis kerana Allah Taala.”

2) PUASA SUNAT HARI PUTIH (AYYAMUL BIDH)

Disunatkan juga untuk beramal dengan puasa hari putih yang dikenali sebagai puasa ayyamul bidh iaitu puasa pada hari ke-13, 14 dan 15 di pertengahan setiap bulan Islam (Hijriyyah). Pahala sunnah ini seumpama berpuasa sepanjang tahun. SubhanAllah, sungguh besar gandaan pahala yang Allah kurniakan buat umat Nabi Muhammad SAW.

Berdasarkan hadis, daripada Ibnu Milhan al-Qaisi daripada ayahnya, dia berkata:

كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَأْمُرُنَا أَنْ نَصُومَ الْبِيضَ: ثَلاَثَ عَشْرَةَ، وَأَرْبَعَ عَشْرَةَ، وَخَمْسَ عَشْرَةَ. وَقَالَ: هُنَّ كَهَيْئَةِ الدَّهْرِ

Maksudnya: “Rasulullah ﷺ memerintahkan kami agar berpuasa pada hari bidh iaitu pada 13, 14 dan 15. Baginda berkata: hari-hari tersebut umpama setahun.”

(HR Abu Daud, hadis sahih)

Hadis yang lain pula, daripada Abu Dzar r.a., katanya, Rasulullah SAW bersabda:

إِذَا صُمْتَ مِنَ الشَّهْرِ ثَلاَثاً، فَصُمْ ثَلاَثَ عَشْرَةَ، وَأَرْبَعَ عَشْرَةَ، وَخَمْسَ عَشْرَةَ

Maksudnya: “Sekiranya engkau berpuasa tiga hari dalam sebulan, puasalah pada 13, 14, dan 15 hari bulan.”

(HR al-Tirmizi, hadis sahih)

• NIAT PUASA HARI PUTIH (AYYAMUL BIDH)

نَوَيْتُ صَوْمَ اَيَّامَ الْبَيْضِ سُنَّةً لِلَّهِ تَعَالَى

Maksudnya: “Sahaja aku puasa sunat hari putih kerana Allah Taala.”

3) PUASA NABI DAUD A.S.

Kaedah puasa Nabi Daud a.s. dilakukan secara selang-seli iaitu sehari berpuasa dan sehari tidak berpuasa. Ia merupakan puasa yang terbaik dan dicintai Allah SWT.

Abdullah bin Amar r.a. berkata, Rasulullah SAW berkata kepadaku:

أَحَبُّ الصِّيَامِ إِلَى اللهِ صِيَامُ دَاوُدَ كَانَ يَصُومُ يَوْمًا وَيُفْطِرُ يَوْمًا وَأَحَبُّ الصَّلَاةِ إِلَى اللهِ صَلَاةُ دَاوُدَ كَانَ يَنَامُ نِصْفَ اللَّيْلِ وَيَقُومُ ثُلُثَهُ وَيَنَامُ سُدُسَهُ

Maksudnya: “Puasa yang paling disukai oleh Allah SWT ialah puasa Nabi Daud. Baginda berpuasa sehari dan tidak berpuasa sehari. Dan solat yang paling disukai oleh Allah SWT ialah solat Nabi Saud. Baginda tidur pada pertengahan malam, ibadah pada satu pertiga malam dan tidur pada satu perenam malam yang berbaki.”

(HR al-Bukhari, hadis sahih)

• NIAT PUASA NABI DAUD A.S.

نَوَيْتُ صَوْمَ دَاوُدَ سُنَّةً لِلَّهِ تَعَالَى

Maksudnya: “Sahaja aku puasa sunat Daud kerana Allah Taala.”

Walau bagaimanapun, apabila kita melakukan puasa Nabi Daud a.s., akan timbul persoalan berkenaan untuk amalkan puasa sunat yang lain seperti Isnin Khamis, hari Putih, Asyura dan Arafah. Secara mudahnya, dapat difahami bahawa Isnin puasa, Selasa tidak puasa, Rabu puasa, Khamis tidak puasa, Jumaat puasa, Sabtu tidak puasa, Ahad puasa, Isnin tidak puasa dan seterusnya.

Sheikh al-Islam Zakariyya al-Ansari menjelaskan berkenaan puasa Nabi Daud a.s. bahawa:

“Jika hari yang tidak berpuasa (puasa Nabi Daud a.s.), kemudian jatuhnya pada hari itu, disunnahkan untuk berpuasa seperti hari Arafah dan Asyura, yang utama ialah melakukan juga puasa pada hari tersebut. Ia tidaklah menghalang kelebihan berpuasa cara Nabi Daud a.s.”

Sehubungan dengan itu, kita boleh menggabungkan puasa-puasa sunat seperti yang dicadangkan berikut:

1. 14 Mac 2022 bersamaan 11 Syaaban 1443H (Puasa Isnin + Nabi Daud a.s.)

2. 16 Mac 2022 bersamaan 13 Syaaban 1443H (Puasa Hari Putih + Nabi Daud a.s.)

3. 17 Mac 2022 bersamaan 14 Syaaban 1443H (Puasa Hari Putih + Khamis)

4. 18 Mac 2022 bersamaan 15 Syaaban 1443H (Puasa Hari Putih + Nabi Daud a.s.)

5. 20 Mac 2022 bersamaan 17 Syaaban 1443H (Puasa Nabi Daud a.s.)

6. 21 Mac 2022 bersamaan 18 Syaaban 1443H (Puasa Isnin)

7. 22 Mac 2022 bersamaan 19 Syaaban 1443H (Puasa Nabi Daud a.s.)

8. 24 Mac 2022 bersamaan 21 Syaaban 1443H (Puasa Khamis + Nabi Daud a.s.)

9. 26 Mac 2022 bersamaan 23 Syaaban 1443H (Puasa Nabi Daud a.s.)

10. 28 Mac 2022 bersamaan 25 Syaaban 1443H (Puasa Isnin + Nabi Daud a.s.)

11. 30 Mac 2022 bersamaan 27 Syaaban 1443H (Puasa Nabi Daud a.s.)

12. 31 Mac 2022 bersamaan 28 Syaaban 1443H (Puasa Khamis)

13. 1 April 2022 bersamaan 29 Syaaban 1443H (Puasa Nabi Daud a.s.)

Sesungguhnya ia adalah kesempatan emas buat kita untuk menyucikan dan perbaiki diri sebelum menyambut bulan Ramadan. Mudah-mudahan kita tergolong dalam kalangan yang dijanjikan syurga ar-Rayyan iaitu khusus untuk orang yang melazimi ibadah puasa.

Daripada Sahl bin Sa’d r.a., bahawa Nabi SAW bersabda:

إِنَّ في الجَنَّةِ بَابًا يُقَالُ لَهُ الرَّيَّانِ يَدخُلُ مِنهُ الصَّائِمُونَ يَومَ القِيَامَةِ، لَا يَدْخُلُ مِنهُ أَحَدٌ غَيْرُهُم

Maksudnya: “Sesungguhnya dalam syurga terdapat sebuah pintu yang dikenali dengan nama ar-Rayyan khusus untuk ahli puasa memasuki syurga melaluinya pada hari kiamat kelak. Selain daripada mereka, tidak dibenarkan masuk.”

(HR Bukhari dan Muslim, hadis sahih)

Semoga ia dapat menjadi penambah saham pahala dan ‘warm up’ untuk kita menjelang bulan Ramadan yang dinanti. InsyaAllah.

SILAKAN SHARE, KITA BERKONGSI KEBAIKAN DAN GANJARAN PAHALA.

ASMA’ BINTI HARUN

Close Menu