Skip to main content

للَّهُمَّ بَارِكْ لَــنَا فـِىْ رَجَبٍ وَشَعْبَانَ وَبَلِّغْنَا رَمَضَانَ

“Ya Allah berkatilah kami pada bulan Rejab dan Syaaban dan sampaikanlah kami ke bulan Ramadan.”

(HR Bukhari, hadis sahih)

Tinggal beberapa hari lagi kita akan bertemu dengan bulan yang paling mulia bagi umat Islam. Berpuasa pada bulan Ramadan adalah kewajiban bagi umat Islam yang sudah mukallaf.

Firman Allah SWT :

يٰٓاَيُّهَا الَّذِيْنَ اٰمَنُوْا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِيْنَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ

تَتَّقُوْنَۙ

“Wahai orang-orang yang beriman! Diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang sebelum kamu agar kamu bertakwa”

(Al-Baqarah : Ayat 183)

Rukun Islam kelima ini bertujuan untuk mencapai ketakwaan kepada Allah SWT. Di antara hikmah berpuasa adalah melatih kesabaran, menumbuhkan rasa empati terhadap orang yang kelaparan sehingga terdorong hati kita untuk membantu orang yang kurang mampu.

Daripada Abu Hurairah R.A, sabda Rasulullah SAW:

إِذَا جَاءَ رَمَضَانُ فُتِحَتْ أَبْوَابُ الْجَنَّةِ وَغُلقَتْ أَبْوَابُ النَّارِ وَصُفِّدَتِ الشَّيَاطِينُ

“Apabila menjelmanya Ramadan, nescaya dibuka pintu syurga, ditutup pintu-pintu neraka dan dibelenggu syaitan-syaitan.”

(HR Muslim dan Bukhari)

Sebagaimana disebutkan dalam hadis di atas, di bulan penuh barakah ini pintu-pintu syurga dibuka. Inilah peluang keemasan untuk seseorang muslim memperbanyak amalan kebaikan dan memperbaiki diri.

Di siang hari kita melaksanakan kewajiban berpuasa, dilanjutkan dengan solat tarawih di malam harinya. Manakala bersedekah di bulan ini sangat dianjurkan,termasuk juga memberi makan kepada orang untuk berbuka. Melaksankan sahur pun turut dapat menambahan keberkatan.

Selain itu, tadarus Al-Quran serta memahaminya sangat disarankan di bulan ini. Tingkatkan amalan ibadah di sepuluh malam terakhir, seperti menghidupkan malam dengan ibadah, melaksanakan i’tikaf, dan menunaikan zakat.

Juga masih banyak amalan-amalan ketaatan lain yang boleh dilaksanakan sepajang bulan mulia ini. Lihatlah sahabatku, begitu luas pintu-pintu kebaikan terbuka. Seorang muslim sepatutnya berusaha untuk memanfaatkan bulan ini agar kita semua peroleh ganjaran syurga.

Semoga kita semua diberi kekuatan untuk meningkatkan amalan ibadah sepanjang bulan Ramadhan. Allahuma Ameen

Close Menu