Skip to main content

Sahabat, antara nikmat terbesar yang Allah kurniakan kepada kita ialah nikmat kesihatan. Bayangkan, orang yang kaya, berumah besar, berkereta mewah tetapi ditarik nikmat kesihatan. Pasti terasa hilang kemanisan dalam kehidupannya.

Tetapi, itulah nikmat yang sering kita lupa dan leka. Sehinggakan disebut di dalam hadis, daripada Ibnu Abbas r.a. dia berkata; Nabi SAW bersabda :

نِعْمَتَانِ مَغْبُونٌ فِيهِمَا كَثِيرٌ مِنْ النَّاسِ الصِّحَّةُ وَالْفَرَاغُ

Maksudnya : “Dua nikmat yang sering dilupakan oleh kebanyakan manusia adalah kesihatan dan waktu lapang.”

(HR Bukhari, hadis sahih)

Tubuh badan yang sihat memudahkan kita dalam melakukan banyak perkara terutamanya untuk menyempurnakan ibadah dengan baik. Maka, jagalah kesihatan dan sayangilah diri.

Berikut dikongsikan beberapa tips gaya hidup sihat yang boleh kita amalkan bersama:

1) MENGAWAL TEKANAN DENGAN BAIK

Dalam menjaga kesihatan fizikal, kesihatan mental juga perlu diambil berat. Ia perlu diurus dengan baik kerana fizikal yang sihat datang dari minda yang cerdas.

Daripada Abu Hurairah r.a., Rasulullah SAW bersabda :

لَيْسَ الشَّدِيدُ بِالصُّرَعَةِ، إِنَّمَا الشَّدِيدُ الَّذِي يَمْلِكُ نَفْسَهُ عِنْدَ الغَضَبِ

Maksudnya : “Orang kuat itu bukanlah orang yang kuat bergusti, akan tetapi orang kuat adalah orang yang dapat menahan dirinya ketika marah.”

(HR Bukhari, Hadis Sahih)

Bertepatan dengan sebuah pujangga Arab, ‘akal yang sihat dari tubuh badan yang sihat’. Kesihatan mental juga menjadikan diri sendiri lebih positif dan bermotivasi.

2) MELAKUKAN SENAMAN

Aktiviti senaman ringan dapat meningkatkan kecergasan fizikal badan dan stamina diri. Badan yang sihat membantu kita lebih tangkas untuk melakukan pekerjaan seharian.

Dalam satu hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a., Rasulullah SAW bersabda :

الْمُؤْمِنُ القَوِيُّ، خَيْرٌ وَأَحَبُّ إلى اللهِ مِنَ المُؤْمِنِ الضَّعِيفِ، وفي كُلٍّ خَيْرٌ احْرِصْ علَى ما يَنْفَعُكَ، وَاسْتَعِنْ باللَّهِ وَلَا تَعْجَزْ

Maksudnya: “Orang mukmin yang kuat itu, lebih baik dan dikasihi Allah daripada mukmin yang lemah sedang setiap (mukmin) itu semuanya baik. Utamakanlah (berusahalah) perkara yang menjamin manfaat kepadamu dan sentiasalah memohon pertolongan Allah tanpa rasa lemah semangat.”

(HR Muslim, Hadis Sahih)

3) MEMPUNYAI TIDUR DAN MASA REHAT YANG BERKUALITI

Tidak dinafikan, kesihatan yang baik bermula dengan mendapatkan tidur yang berkualiti. Tidur yang cukup akan meningkatkan memori dan ingatan.

Firman Allah SWT :

هُوَ الَّذِي جَعَلَ لَكُمُ اللَّيْلَ لِتَسْكُنُوا فِيهِ وَالنَّهَارَ مُبْصِرًا ۚ إِنَّ فِي ذَٰلِكَ لَآيَاتٍ لِّقَوْمٍ يَسْمَعُونَ

Maksudnya : “Dialah yang menjadikan malam bagi kamu supaya kamu berehat padanya, dan menjadikan siang terang-benderang (supaya kamu berusaha). Sesungguhnya perubahan malam dan siang itu mengandungi tanda-tanda (yang menunjukkan kekuasaan Allah) bagi kaum yang mahu mendengar (keterangan-keterangan yang tersebut dan mengambil pelajaran daripadanya).”

(Surah Yunus : Ayat 67)

Sahabat, Allah kurniakan waktu malam untuk hamba-Nya berehat setelah bersusah payah mencari rezeki pada waktu siang. Oleh itu, tidur yang paling berkualiti adalah tidur pada waktu malam.

4) TIDAK MEROKOK

Keputusan Majlis Fatwa telah memutuskan bahawa merokok adalah haram kerana membahayakan kesihatan sendiri. Perbuatan membahayakan diri adalah dilarang oleh Allah, bahkan disebutkan di dalam al-Quran.

Firman Allah SWT :

وَلَا تُلْقُوا بِأَيْدِيكُمْ إِلَى التَّهْلُكَةِ

Maksudnya: “Dan janganlah kamu sengaja mencampakkan diri kamu ke dalam bahaya kebinasaan (dengan bersikap bakhil).”

(Surah al-Baqarah : Ayat 195)

Sahabat, merokok bukan sahaja memudaratkan diri sendiri, bahkan kepada orang di sekitar kita juga.

Kandungan rokok yang mengandungi nikotin menyebabkan salur darah menjadi sempit dan menyukarkan aliran darah berfungsi dengan baik. Akhirnya menjadikan kegagalan fungsi jantung dan boleh menjadi asbab kepada kematian.

5) MENGAMALKAN DIET YANG SEIMBANG

Pemakanan yang seimbang akan membekalkan zat dan nutrisi yang cukup. Ia penting supaya tubuh dapat menjalankan fungsi organ dengan baik.

Daripada Miqdam bin Ma’dikariba; Rasulullah SAW bersabda :

مَا مَلاَءَ اَدَمِيُّ وِعَاءَ شَرًّا مِنْ بَطْنِهِ, بِحَسْبِ ابْنِ اَدَمَ لُقَيْمَةٌ يُقِمْنَ صُلْبَهُ فَاِنْ كَانَ لاَمحَاَلةَ فَاعِلًا فَثُلُثٌ لِطَعَامِه وثُلُثٌ لِشَرَا بِه وثُلُثٌ لِنَفْسِه

Maksudnya : “Tidaklah seorang anak Adam mengisi sesuatu yang lebih buruk dari perutnya sendiri. Cukuplah bagi anak adam beberapa suap yang dapat menegakkan tulang punggungnya. Jikapun ingin berbuat lebih, maka sepertiga untuk makanan dan sepertiga untuk minum dan sepertiga lagi untuk nafasnya.”

(HR Tirmidzi, Hadis Hasan Sahih)

6) PENGAMBILAN MAKANAN SUNNAH

Terdapat banyak makanan sunnah yang boleh menambah baik kesihatan badan, bahkan menjadi penawar kepada penyakit. Antaranya yang boleh kita amalkan adalah pengambilan kurma, madu, habbatussauda’, dan minyak zaitun.

Diriwayatkan oleh Aishah r.a. :

إِنَّ هَذِهِ الحَبَّةَ السَّوْدَاءَ شِفَاءٌ مِنْ كُلِّ دَاءٍ، إِلَّا مِنَ السَّامِ، قُلْتُ: وَمَا السَّامُ؟ قَالَ: المَوْتُ

Maksudnya: “Sesungguhnya Habbatussauda’ adalah penawar bagi segala penyakit, melainkan al-Saam. Aku bertanya: Apakah al-Saam itu? Baginda SAW menjawab: Kematian.”

(HR Bukhari, Hadis Sahih)

Subhanallah, hargailah diri kita dengan menjaga kesihatan. Semoga kita dapat menjaga amanah ini dengan baik.

Mari sama-sama kita amalkan doa ini agar terus dikurniakan kesihatan yang baik.

اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنْ زَوَالِ نِعْمَتِكَ وَتَحَوُّلِ عَافِيَتِكَ وَفُجَاءَةِ نِقْمَتِكَ وَجَمِيعِ سَخَطِكَ

Maksudnya: “Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada hilangnya kenikmatan yang telah Engkau berikan, daripada berubahnya kesihatan yang telah Engkau anugerahkan, daripada siksa-Mu yang datang secara tiba-tiba, dan daripada segala kemurkaan-Mu.”

(HR Muslim, hadis sahih)

ASMA’ BINTI HARUN

Close Menu