Skip to main content

SOALAN: 

Assalamualaikum ustazah. Baru-baru ni anak saya dapat tawaran belajar ke Mesir. Saya nak buat sujud syukur tapi saya tak tahu macam mana caranya. Perlu berwudhuk dulu dan hadap kiblat ke? Mohon pencerahan, terima kasih ustazah.

JAWAPAN:

SubhanAllah alhamdulillah, terima kasih atas persoalan yang sangat baik. Semoga Allah terus beri kekuatan dalam usaha meningkatkan iman dan taqwa.

Menjadi seorang hamba yang bersyukur kepada Allah SWT adalah wajib bagi setiap mukmin. Bahkan siapa yang tidak bersyukur kepada manusia bererti dia juga tidak bersyukur juga kepada Allah SWT.

Daripada Asy’as bin Qais r.a., Rasulullah SAW bersabda:

لَا يَشْكُرُ اللَّهَ مَنْ لَا يَشْكُرُ النَّاسَ

Maksudnya: “Tidak akan bersyukur kepada Allah orang yang tidak berterima kasih kepada manusia.”

(HR Abu Daud, hadis sahih)

DEFINISI SUJUD SYUKUR

Sujud bererti merendah dan menghambakan diri kepada Allah. Ia merupakan perbuatan yang sangat dicintai Allah SWT, bahkan sujud menjadi bukti kita mengakui keagungan dan kebesaran Allah SWT.

Syukur pula membawa maksud menghargai atau berterima kasih kepada sesuatu pemberian. Sebagai Muslim, wajib bagi kita mensyukuri segala nikmat pemberian Allah SWT.

Justeru, sujud syukur adalah sujud yang dilakukan untuk menzahirkan rasa terima kasih kepada Allah SWT atas nikmat yang hadir secara tiba-tiba atau terselamat daripada sesuatu bala.  

DALIL DAN HUKUM SUJUD SYUKUR

Terdapat sebuah hadis di dalam Kitab Syarah Minhaj at-Talibin (Jalan Penuntut Ilmu):

Daripada Abu Bakrah, beliau menceritakan:

أَنَّهُ كَانَ إِذَا جَاءَهُ أَمْرُ سُرُورٍ أَوْ بُشِّرَ بِهِ خَرَّ سَاجِدًا شَاكِرًا لِلَّهِ

Maksudnya: “Apabila terdapat perkara yang menyenangkan atau Baginda diberi khabar gembira, maka Baginda sujud kerana bersyukur kepada Allah.”

(HR Abu Daud, hadis sahih)

Daripada ‘Abdurrahman bin ‘Auf, bahawasanya Rasulullah SAW  pernah bersabda:

إِنِّي لَقِيتُ جَبْرَائِيلَ عَلَيْهِ السَّلامُ فَبَشَّرَنِي وَقَالَ: إِنَّ رَبَّكَ، يَقُولُ: مَنْ صَلَّى عَلَيْكَ صَلَّيْتُ عَلَيْهِ، وَمَنْ سَلَّمَ عَلَيْكَ سَلَّمْتُ عَلَيْهِ، فَسَجَدْتُ لِلَّهِ شُكْرًا

Maksudnya: “Aku bertemu dengan Jibril a.s., lalu dia memberikan khabar gembira kepadaku dengan berkata: “Sesungguhnya Tuhanmu telah berfirman: Barang siapa yang mengucapkan selawat kepadamu, maka aku akan mengucapkan selawat kepadanya. Barang siapa yang mengucapkan salam kepadamu, maka aku akan mengucapkan salam kepadanya’. (Mendengar hal itu), aku pun bersujud kepada Allah bersyukur kepada-Nya”. 

(HR al-Baihaqi, hadis sahih) 

1. Mazhab Syafi’e dan Hanbali memutuskan bahawa hukum sujud syukur ialah sunat menurut kitab Mughni al-Muhtaj.

2. Imam Syaukani menyatakan dalam Al-Bahr Az-Zikhar, Rasulullah SAW melakukan sujud syukur pada tempat dan situasi tertentu. Oleh itu, sujud syukur tidaklah wajib. 

3. Di dalam kitab Fathul ‘Alam pula beliau berkata tiada hadis yang mensyaratkan untuk berwudhuk atau menghadap kiblat bagi sujud syukur. 

4. Syeikh Zakariya al-Ansari menerangkan di dalam Syarah al-Bahjah, sunnah sujud syukur ialah seperti sujud tilawah yang dilakukan di luar solat.

5. Sayyid Sabiq menyebutkan di dalam kitabnya, Fiqh as-Sunnah, sujud syukur dilakukan ketika: 

Menerima berita gembira seperti disembuhkan daripada penyakit kronik, rezeki yang tidak disangka-sangka dan seangkatan dengannya.

Ditimpa musibah, misalnya seseorang yang terselamat daripada bencana atau malapetaka. 

Bersyukur kepada Allah SWT di atas segala nikmat yang dikurniakan kepada kita, hukumnya wajib. Manakala perbuatan sujud syukur itu adalah sunat. 

TATACARA SUJUD SYUKUR 

1. Niat.

Lafaz niat sujud syukur:

نَوَيْتُ سُجُوْدَ الشُّكْرِ سُنَّةَ لِلّٰهِ تَعَالَى

Maksudnya: “Sahaja aku melakukan sujud syukur sunat kerana Allah Taala”. 

2. Takbiratul Ihram.

3. Sujud (sekali sahaja) dan baca seperti bacaan berikut:

سُبْحَانَ اللَّهِ وَالْحَمْدُ لِلَّهِ، وَلاَ إِلَهَ إِلَّا اللّٰهُ، وَاللَّهُ أَكْبَرُ وَلَا حَوْلَ وَلَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ الْعَلِيِّ الْعَظِيْمِ

Maksudnya: “Maha suci Allah, segala puji bagi Allah, tiada Tuhan selain Allah, Allah Maha Besar, tiada daya dan kekuatan kecuali atas pertolongan Allah Yang Maha Tinggi lagi Maha Agung”.

4. Duduk seperti tahiyat akhir tanpa membaca tasyahud. 

5. Memberi salam.

BILAKAH WAKTU UNTUK SUJUD SYUKUR

Ketika adanya nikmat, rezeki, kebahagiaan atau mendapat hidayah dalam keadaan tak disangka-sangka. Jika nikmat itu berterusan atau berkekalan, misalnya sudah ada kereta, rumah atau pekerjaan, maka itu tidak termasuk dalam perkara yang dibolehkan sujud syukur.

Sujud syukur juga sunat dilakukan ketika terhindar daripada musibah seperti selamat daripada bahaya atau bahkan terselamat daripada melakukan kemungkaran. 

Contoh nikmat yang datang tiba-tiba adalah seperti kes sahabat yang bertanya, iaitu dapat panggilan bahawa anak beliau diterima sambung pengajian di Mesir. 

📍 Atau ketika seorang isteri yang melahirkan anak dalam keadaan selamat sejahtera. 

📍 Atau ketika mendapat berita dinaikkan pangkat, menambah elaun atau gajinya.

📍 Atau ketika ahli keluarga yang hilang, kemudian berjaya ditemui semula.

📍 Atau ketika berperang lalu mendapat kemenangan.

📍 Atau ketika kita melihat seseorang mencuri di depan mata, lalu kita sedar bahawa kita tidak terdorong melakukan kemungkaran yang sama seperti pencuri itu. Maka sunat kita sujud syukur ketika itu.

Tuan Puan, 

Sebenarnya orang yang diberi musibah iman seperti mencuri, mencarut, rasuah, berzina, dan lain-lain itu jauh lebih dahsyat berbanding orang yang diuji secara zahir seperti banjir, kematian, kehilangan harta, dll. 

KELEBIHAN SUJUD SYUKUR

Firman Allah SWT

وَإِذْ تَأَذَّنَ رَبُّكُمْ لَىِٕنْ شَكَرْتُمْ لَأَزِيْدَنَّكُمْ وَلَىِٕنْ كَفَرْتُمْ إِنَّ عَذَابِيْ لَشَدِيْدٌ

Maksudnya: “Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu memaklumkan, “Sesungguhnya jika kamu bersyukur, nescaya Aku akan menambah (nikmat) kepadamu, tetapi jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka pasti azab-Ku sangat berat.”

(Surah Ibrahim 14: 7)

الَّذِيْنَ اٰمَنُوْا وَتَطْمَىِٕنُّ قُلُوْبُهُمْ بِذِكْرِ اللّٰهِ ۗ أَلَا بِذِكْرِ اللّٰهِ تَطْمَىِٕنُّ الْقُلُوْبُ

Maksudnya: “Iaitu orang-orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingati Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah hati menjadi tenteram.”

(Surah Ar-Ra’d 13: 28)

SubhanAllah, sujud syukur memberi banyak hikmah kepada orang yang melakukannya. Antaranya: 

📍 Merasai kepuasan rohani kerana menerima anugerah daripada Allah SWT .

📍 Semakin dekat dengan Allah sehingga memperoleh bimbingan dan hidayahNya.

📍 Ditambahkan nikmat daripada Allah SWT dan selamat dari seksaNya.

KESIMPULAN

📍 Hukum sujud syukur ialah sunat.

📍 Sujud syukur boleh dilakukan tanpa berwudhuk atau menghadap kiblat.

📍 Tatacara sujud syukur adalah niat, takbiratul ihram, sujud, duduk tasyahud akhir (tanpa membaca tahiyat), dan memberi salam.

📍 Dilakukan ketika menerima khabar gembira atau nikmat yang baik, dengan syarat bukan nikmat yang berterusan atau berkekalan.

📍 Juga dilakukan ketika terselamat daripada bencana atau terhindar daripada maksiat yang besar seperti zina, curi, meminum arak dan lain-lain.

Rujukan:

1. Kitab Syarah Minhaj at-Talibin, karangan Imam Nawawi.

2. Laman Web Rasmi Mufti Wilayah Persekutuan, Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-136: Sujud Syukur, Adakah Memerlukan Wudhu’ & Menghadap Kiblat? 

Asma’ binti Harun

#SoalJawabFiqh

#UAHSahabatDuniaAkhirat

Close Menu